Πώς να εξαφανίσετε τους λεκέδες από κάθε ύφασμα χωρίς να πάτε στο καθαριστήριο

Όταν καλούμαστε να καθαρίσουμε τα ρούχα, επικεντρωνόμαστε στους λεκέδες και όχι στο ύφασμα. Για να μην έχετε ατυχήματα, όμως και για να μην καταλήξετε να πετάτε αγαπημένα σας...

κομμάτια, δείτε πώς θα ξεφορτωθείτε τους λεκέδες από το κάθε ύφασμα, χωρίς δυσκολία. Έτσι, δεν θα ξαναχρειαστείτε τη συμβουλή της μαμάς ή της γιαγιάς σας!

1. Βαμβάκι: Ύφασμα παντός καιρού

Είναι ίσως το πιο εύκολο ύφασμα στο καθάρισμα, αφού αντέχει σε αντίξοες συνθήκες  και σε υψηλές θερμοκρασίες. Τα βαμβακερά ρούχα μπορείτε να τα πλύνετε σε ζεστό νερό, ωστόσο μην το παρακάνετε, γιατί η πολύ υψηλή θερμοκρασία, αντί να απομακρύνει τον λεκέ,  θα τον βοηθήσει να απορροφηθεί από το ύφασμα ακόμα περισσότερο.

Για τα λευκά βαμβακερά με επίμονους λεκέδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη αλλά προτιμήστε την ως τελευταία λύση, γιατί θα κάνει το ύφασμα σκληρό. Αν προτιμάτε τον οικολογικό καθαρισμό, ο χυμός λεμονιού και το λευκό ξύδι είναι πολύ καλές επιλογές.

Για να διατηρήσετε αφράτα τα βαμβακερά μπουρνούζια και τις πετσέτες, προσθέστε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι μαζί με το απορρυπαντικό και αποφύγετε το μαλακτικό που καταστρέφει τις ίνες τους.

2. Μαλλί: Το βάσανο της νοικοκυράς

Τα μάλλινα είναι το μαρτύριο της νοικοκυράς, αφού δυστυχώς το πλυντήριο ρούχων είναι συχνά απαγορευτικό για τον καθαρισμό τους.

*Τους μικρούς «τοπικούς» λεκέδες, προτιμήστε να τους αφαιρέσετε ρίχνοντας λίγο κρύο νερό και αφαιρώντας το μετά με ένα βετέξ- χωρίς όμως να τρίψετε καθόλου την επίμαχη περιοχή γιατί ο λεκές θα εξαπλωθεί.

*Όταν έρθει η στιγμή να πλύνετε κανονικά τα μάλλινά σας, βυθίστε τα σε μια λεκάνη με κρύο νερό (χωρίς να την παραγεμίσετε) και πλύνετε ελαφρά, κατά προτίμηση με ένα ειδικό απορρυπαντικό για μάλλινα, που η σύνθεσή του θα τα προστατεύσει επαρκώς. Αφού τελειώσετε, στίψτε το πολύ ελαφρά, χωρίς να το κάνετε κουβάρι και απλώστε το οριζόντια σε μια πετσέτα στην απλώστρα σας. Έτσι, δεν θα συρρικνωθεί και δεν θα χάσει το σχήμα του.

Αν, παρόλα αυτά, έχετε κάνει ήδη μια φορά το λάθος, δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας πώς θα επαναφέρετε τα συρρικνωμένα σας μάλλινα στην αρχική τους κατάσταση.

3. Συνθετικά

Η βισκόζη, το ρεγιόν και το πολυέστερ είναι μερικά είδη συνθετικών υφασμάτων, που «αντέχουν» στις υψηλές θερμοκρασίες, περισσότερο από το βαμβάκι, γι’ αυτό και συνήθως μπαίνουν άφοβα στο πλυντήριο. Ωστόσο, σ’ αυτά τα υφάσματα είναι σχεδόν απαγορευτικά τα λευκαντικά και η χλωρίνη. Για τους λεκέδες που δεν υποχωρούν εύκολα, προτιμήστε το πλύσιμο στο χέρι με μια μικρή ποσότητα υγρού απορρυπαντικού για τα πιάτα.

Ειδικά για τα συνθετικά λευκά, αποφύγετε να τα απλώνετε στον ήλιο γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα κιτρινίσουν.

4. Λινά τα (όχι και τόσο) ευαίσθητα

Μπορεί να είναι εκτός εποχής αφού συνήθως τα προτιμάμε το καλοκαίρι, όμως δεν είναι κακό να ξέρουμε πώς θα τα περιποιηθούμε. Τα περισσότερα λινά πλένονται στο πλυντήριο και σε υψηλή θερμοκρασία, ωστόσο επειδή ζαρώνουν εύκολα, φροντίστε να μην παραγεμίσετε τον κάδο για να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να επιλέξετε ένα πρόγραμμα με ήπιο στίψιμο. Αντίστοιχα, φροντίστε να μην τα κάνετε «κουβάρι» στο χέρι την ώρα που θα τα ξεβγάλετε.

5. Τα δερμάτινα

Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ένα δερμάτινο (ή τύπου δερμάτινο) τζάκετ ή μπουφάν στην γκαρνταρόμπα μας. Κι όμως, δεν χρειάζεται να τρέχετε στο καθαριστήριο μόλις λερωθούν. Πριν καταφύγετε σ’ αυτή τη λύση, δοκιμάστε το εξής:

Σε λίγο ζεστό νερό, ρίξτε λίγες σταγόνες υγρού απορρυπαντικού πιάτων, βυθίστε μέσα την άκρη ενός πανιού και στη συνέχεια, περάστε το από το επίμαχο σημείο. Για να ξεβγάλετε το απορρυπαντικό, χρησιμοποιήστε ένα στεγνό, καθαρό πανί.


Εναλλακτικά, φτιάξτε ένα μίγμα που θα αποτελείται από ίσα μέρη ζεστό νερό και λευκό ξύδι και τρίψτε μ’ αυτό πολύ ελαφρά τον λεκέ. Απομακρύνετε και πάλι με ένα στεγνό πανί.

Και φυσικά, επειδή κάθε ποιότητα είναι διαφορετική, μην ξεχνάτε να διαβάζετε κάθε φορά το ταμπελάκι με τις οδηγίες πλυσίματος.


Όνομα

<!-- adsense -->,1,50 αποχρώσεις του γκρι,1,9 ΜΗΝΕΣ,238,ΑΓΡΙΑ ΓΗ,1,ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ,3,ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ 3,3,ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ,1,ΑΘΗΝΑ,1,ΑΣΤΕΙΑ,3,ΑΣΤΕΡΑΣ ΡΑΧΟΥΛΑΣ,21,ΑΤΤΙΚΗ,1,ΒΟΗΘΕΙΑ,1,ΓΟΝΕΙΣ,3,ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ,2,ΓΥΝΑΙΚΑ,1,ΓΥΝΑΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ,12,ΔΕΗ,1,ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑ,7,ΔΙΑΒΑΣΜΑ,1,ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ,14,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,2,ΔΙΑΦΟΡΑ,1,ΔΙΔΥΜΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ,232,ΔΙΕΘΝΗ,5,ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ,2,ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,5,ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ,162,ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ Β ΚΥΚΛΟΣ,1,ΕΛΛΑΔΑ,12,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ,15,ΕΡΩΤΑΣ ΦΥΓΑΣ,1,ΕΥΡΩΠΗ,1,ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ,2,ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ,1,ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,1,ΖΩΑ,1,ΖΩΗ ΜΟΥ,109,Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ,1,Η Επιστροφή,1,Η Επιστροφή επεισόδια,1,Η Επιστροφή επεισόδια 43-44-45-46-47-48 περίληψη.,1,Η ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΣ,13,Η ΜΑΜΑ ΛΕΙΠΕΙ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ,30,Η ΝΥΦΗ,15,Η ΩΡΑ Η ΚΑΛΗ,4,ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ,1,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,2,ΙΝΤΕΡΝΕΤ,1,ΚΑΡΑΣΕΒΝΤΑ,69,ΚΛΑΡΙΝΟ,1,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,1,ΚΟΣΜΟΣ,11,ΚΟΥΖΙΝΑ,1,ΚΤΕΛ,1,ΚΤΕΛ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,1,ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕΦ,3,ΜΑΡΙΟΣ ΠΡΙΑΜΟΣ,1,ΜΟΙΡΑΙΑ ΕΛΞΗ,33,ΜΟΥΣΙΚΗ,2,ΜΠΡΟΥΣΚΟ,216,Ο ΑΝΤΡΑΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΟΥ,6,ΟΑΣΘ,1,ΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ,138,ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,1,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,1,ΟΜΟΡΦΙΑ,1,ΟΥ ΦΟΝΕΥΣΕΙΣ,5,ΠΑΙΔΕΙΑ,1,ΠΑΙΔΙ,31,ΠΑΙΧΝΙΔΙ,1,ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ,1,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,3,ΠΑΡΓΑ,1,ΠΑΡΘΕΝΑ ΖΩΗ,5,ΠΕΡΙΕΡΓΑ,2,ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ,2,ΠΟΛΕΜΟΣ,1,ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ,1,ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ,90,ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ,15,ΡΩΣΙΑ,1,ΣΑΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,88,ΣΕΙΡΕΣ,7,ΣΟΥΧΑΝ,37,ΣΠΑΛΙΑΡΑΣ,1,ΣΠΟΡ,1,ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΣΥΜΠΕΘΕΡΑ,12,ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΑΓΑΠΗΣ,167,ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ,3,ΣΥΝΤΑΓΕΣ,5,ΣΧΕΣΕΙΣ,5,ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΛΕΙΔΙΑ,169,ΤΑΜΑΜ,30,ΤΑΞΙΔΙΑ,3,ΤΕΧΝΗ,1,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,1,ΤΖΟΚΕΡ,2,ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ,1,ΤΟ ΝΗΣΙ,29,ΤΟ ΣΟΙ ΣΟΥ,53,ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ,9,ΤΟΥΡΚΙΑ,1,ΤΡΙΒΙΖΑΣ,1,ΥΓΕΙΑ,10,ΦΑΓΗΤΟ,1,ΧΑΙΡΕΤΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ,1,ΧΡΗΣΙΜΑ,5,ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ,30,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ,4,ALEXA,1,ANIMATION,2,BAHAR,33,BULLING,1,CAR,1,DADDY COOL,24,FACEBOOK,1,GAME OF THRONES,9,GAME OF THRONES SEASON 3,1,GAME OF THRONES SEASON 4,1,GAME OF THRONES SEASON 5,1,GAME OF THRONES SEASON 6,1,GAME OF THRONES SEASON 7,1,GOSSIP,1,GREEK TV,5,KARA SEVDA,77,KIRALIK ASK,164,LIFESTYLE,34,LIVE TV,1,MEGA,1,SURVIVOR,7,THE VOICE,21,THE YOUNG POPE,3,VIDEO,674,
ltr
item
englishgreece online: Πώς να εξαφανίσετε τους λεκέδες από κάθε ύφασμα χωρίς να πάτε στο καθαριστήριο
Πώς να εξαφανίσετε τους λεκέδες από κάθε ύφασμα χωρίς να πάτε στο καθαριστήριο
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxsOPIFqICSXgTsjuHN-I4_HSnOIhALoMZcdiyuepWbkNmdf0LeOqvGg_thIpmIXCVSxBYs68jZZzMk1HPHtyDr-AtjsvzpXSyt7aIoE8n4eWr3D3HhyPpcPhM6svHS3pCEju9iR1tgp0/s1600/lekes-kafes.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxsOPIFqICSXgTsjuHN-I4_HSnOIhALoMZcdiyuepWbkNmdf0LeOqvGg_thIpmIXCVSxBYs68jZZzMk1HPHtyDr-AtjsvzpXSyt7aIoE8n4eWr3D3HhyPpcPhM6svHS3pCEju9iR1tgp0/s72-c/lekes-kafes.jpg
englishgreece online
https://englishgreece.blogspot.com/2016/12/blog-post_53.html
https://englishgreece.blogspot.com/
https://englishgreece.blogspot.com/
https://englishgreece.blogspot.com/2016/12/blog-post_53.html
true
6185937967832995999
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Περισσότερα>> Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS Όλα τα άρθρα ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Like η Tweet γιά να το διαβάσετε Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy